Yapısal olarak, travma sonrası veya yıllar içinde yüzün bazı bölgelerinde yumuşak dokuda hacim kaybı olabilir. Oluşan bu hacim kaybının giderilmesi için en iyi yöntemlerden biri hastanın kendisinden alınan yağın özel işlemlerden geçirilerek hastanın yüzündeki ihtiyaç bölgesine verilmesidir.
Ameliyattan önce detaylı bir görüşme ve muayene yapılır.
Ameliyat bölgesel uyuşturma veya tam uyutma ile yapılabilinir.Tam uyutma yapılacaksa kan tahlilleri , kalp elektrosu ve akciğer filmi çektirilir, anestezi doktoru onayı alınır.
Ameliyat tam teşekküllü bir hastanede yapılır, yaklaşık 1 saat kadar sürer. Ameliyatta, genelde karın bölgesinde 1-2 mmlik deliklerden girilerek özel bir kanül yardımıyla yağ çekilir ve alınan yağ saflaştırılarak hastanın ihticacı olan yüz bölgesine özel kanüller ile enjekte edilir. Verilen yağın bir kısmı eriyeceği için genelde ihtiyaç miktarından biraz daha fazla yağ verilir.
Bölgesel uyuşturma yapılmış ise ameliyattan hemen sonra hasta yiyip içebilir ve birkaç saat sonra taburcu edilir. Tam uyutma yapılmışsa, 4-6 saat sonra yemek yedirilir, konuşabilir, aynı gün kendi yeme içme ve bakımını yapabilir, yemek yedikten sonra yürüyebilir ve ertesi gün taburcu edilir. İki gün boyunca yüzeki ameliyat bölgesine soğuk uygulama yapılarak şiklik ve morarma azaltılır.
Hasta bir hafta sonra çalışabilir veya normal yaşantısına dönebilir. Verilen yağın yaklaşık % 50 si erir, yaşayan kısım ise kalıcı olur. Verilen yağın bir eriyeceği için ihtiyaç haline 3-6 ay sonra tekrar yağ dolgusu yapılabilinir.
Ameliyat ince kanüller yardımıyla yapıldığı için herhangi bir kesi yapılmaz ve iz kalmaz.