Aşırı kilo vermeden dolayı veya yıllar içinde kalçada hacim kaybı ve aşağıya düşme, sarkma olabilir, bu durumda kalçanın doldurulması ve yukarı kaldırılması gerekebilir bunun için şu işlemler yapılabilir:
- Silikon protez ile büyütme ve dikleştirme
- Yağ enjeksiyonu
- Kalçanın kendi dokusu ile doldurulması ve dikleştirilmesi
Bu işlemler içinde kalçaya yağ enjeksiyonu verilen yağların kalçada bulunan büyük damarlara girip akciğer damarlarını tıkaması sonucu olan emboli ve ölüm riski taşıdığı için en riskli yöntemdir.
Ameliyattan önce detaylı bir görüşme ve muayene yapılarak problemin detaylı bir şekilde ortaya konulması önemlidir. Yine ameliyattan önce kan tahlilleri, kalp elektrosu ve akciğer filmi çektirilir, anestezi doktoru onayı alınır.
Ameliyat tam teşekküllü bir hastanede genel anestezi (tam uyuma) ile yapılır.
Silikon protez yapılacaksa yaklaşık 4-5 cmlik kesi yapılarak popo için özel üretilmiş silikon protezler kas üstü veya kas altına yerleştirilir.
Kişinin kendi dokusu ile dikleştirme ve doldurma işlemi yapılacaksa popo üst çizgisi hizasında yatay bir kesi yapılarak fazla deri çıkarılır ve fazla derinin altındaki yağ dokusu ise dolgunluk istenilen bölgeye getirilerek kalça keni dokusu ile dolgunlaştırlır.
Yağ enjeksiyonu yapılacaksa öncelikle kişinin karın, bel veya basen bölgesine enjekte edilebilecek boyutta yeterli yağı olmalıdır, bu fazla olan yağ küçük bir delikten girilerek özel bir kanül yardımıyla alınır ve özel işlemlerden geçirildikten sonra küçük bir delikten girilerek popoya enjekte edilir.
Hastaya ameliyattan 4-6 saat sonra yemek yedirilir, aynı gün kendi yeme içme ve bakımını yapabilir, yemek yedikten sonra yürüyebilir ve bir gün yatırılıp taburcu edilir, yaklaşık bir hafta- 10 gün içinde normal yaşantısına dönebilir.