Açık tenli ve güneşe çok fazla maruz kalan ve güneş altında çalışanların güneş gören yerlerinde deri kanseri görülebilir. Genelde güneş gören yerde çıkan yara şeklindeki lezyon iyileşmez ve giderek büyüyor veya koyu siyah renkte, etrafı düzensiz şekilde ve giderek büyüyen lezyon şeklinde veya daha önce var olan benlerde şekil ve renk değişikliği şeklinde ortaya çıkabilir.
Kesin tanı muayene ve bu lezyondan alınan küçük bir parçanın patoloji tarafından incelenmesi ile konulur.
Deri kanserleri 3 tiptir
- Bazal hücreli kanser
- Epidermpid kanser
- Malin melanom
Bunlar içinde sık sık görüleni bazal hücreli kanserdir ve uzaklara yayılmaz ancak tedavi, edilmez ise buruna, göze ve beyine yayılarak hastayı öldürebilir.
Epidermoid kanser ve malign melanom daha az görülür ancak bu iki kanser lenf ve kan yoluyla yayılıp hastayı öldürebilir.
Ameliyattan önce detaylı bir görüşme ve muayene, gerekir ise bilgisayarlı tomografi , MR, biopsi denilen küçük bir parçanın alınarak patoloji tarafından incelenme, kan tahlillleri , anestezi doktoru onayı yapılır
Ameliyat tam teşekküllü bir hastanede genel anestezi ( tam uyuma ) ile yapılır, ameliyatta kanser geniş olarak çıkarılır, lenf bezlerine sıçrama var ise lenf bezleri de temizlenir.
Ameliyat kanserin büyüklüğü ve yaygınlığına göre 1-12 saat arası sürebilir, ameliyattan sonra ışın tedavisi veya kemoterapi gerekebilir ve hasta hayat boyu nüks olabileceği için takibe alınır.